Spomenik žrtvam vseh vojn v Ljubljani

Spomenik je predvsem prazen prostor, praznina vedno spregovori o neki odsotnosti…

A vendar naj ta prostor kljub vzroku, za kar je bil izoblikovan, dopušča in omogoča kar najrazličnejše atmosfere in občutja. In če je vzrok nastanka tega prostora spomin na žrtve, naj ta spomin vzbuja tudi upanje. Naj bo to senčen, tudi veder del mesta, ki dopušča meditacije, pa tudi srečanja… Ta prostor pa bo sčasoma postal tudi prostor prehoda – iz Zvezde v ‘Južni trg, ki naj bi predstavljal enega končnih dopolnil programa mestnega in nacionalnega središča, prehod – lahko tudi propileje!’ – v živ prostor mestnega vrveža, kamor se odpirajo pomembne nacionalne kulturne institucije …

Osnovna konstrukcija je jeklena, corten, zazelenjena s popenjalkami. Tlak, poševna stranica – mesto za vence in dvignjeni elementi – prostor za govornika na vzhodu in prostori za počitek na zahodu – so iz pohorskega granita. Obstoječi kostanji so del kompozicije.

Spomenik zrtvam vseh vojn (1)Spomenik zrtvam vseh vojn (7)Spomenik zrtvam vseh vojn (9)02_PRIMARNASpomenik zrtvam vseh vojn (3)Spomenik zrtvam vseh vojn (5)Spomenik zrtvam vseh vojn (10)X:Baza24TEKOCI PROJEKTISPOMENIK ZRTVAM VSEH VOJN�3_RISBETLOX:Baza24TEKOCI PROJEKTISPOMENIK ZRTVAM VSEH VOJN�3_RISBETLOSpomenik zrtvam vseh vojn (11)

Na vrh!