Prenova Plečnikovega stadiona

 

Dialog z mojstrom, ki nima možnosti, da bi ugovarjal

Posegamo v eno bistvenih vprašanj, ki ga odpira odnos do kulturne dediščine, ki nikakor še ni našlo (jasnega) soglasnega odgovora: Kje preneha navzočnost pravega spomenika in kje se začne njegova interpretacija…

Bistveno kvaliteto stadiona vidimo v izrazito longitudinalni horizontalnosti  odprtega prostora, ki jo predstavlja mehka vsajenost arene v teren in odpira lepe poglede predvsem proti zahodu, prefinjeno oblikovanje obodnega zidu.

Torej predlagamo pomično konstrukcijo obveznega prekritja arene!

Streha, ki ob dneh izven nogometnih tekem v obliki obstoječe tribune prekriva sedeže nogometne arene, in se ob tovrstnih dogodkih dvigne v nadstrešek, razkrivajoč vse potrebne prostore, ki se obračajo proti areni (VIP, novinarji, komentatorji,…)

Ta streha se v segmentih dvigne s pomočjo hidravličnih dvigalk, v dvignjeni poziciji segmente zadržujejo jekleni podstavki.

V spuščeni poziciji kovinska streha predstavlja tribuno, ki služi najrazličnejšim namenom. Ni opremljena s sedeži pač pa sintetična povrhnjica zagotavlja udobno hojo in sedenje.

 

Zunanje volumne spremljajočega programa smo zato skoncentrirali v dva sklopa, ki puščata nekako vzhod-zahod usmerjeno horizontalo štadiona  kolikor mogoče prosto in izrazito:

Severno obrobje štadiona spremlja vzvalovljena zelena površina – Severni park, ki s svojimi poudarki na vzhodu in zahodu v višini  ob ulične zazidave oziroma vmesnimi poglobitvami govori o programu, ki ga prekriva.

Južno umeščena segmentirana vertikala se deli v dva poglavitna sklopa: v Zahodni stolp je umeščen hotel, različne terapije…, v Vzhodnem stolpu so poslovni prostori z javnimi (razstavnim) parternimi etažami; v višjih nadstropjih pa poslovni prostori, poslovna stanovanja..

PLECNIKOV STADION_PRENOVA (2)PLECNIKOV STADION_PRENOVA (3)PLECNIKOV STADION_PRENOVA 10_1PLECNIKOV STADION_PRENOVA (4)PLECNIKOV STADION_PRENOVA SITUACIJAPLECNIKOV STADION_PRENOVA 9_11PLECNIKOV STADION_PRENOVA (13)PLECNIKOV STADION_PRENOVA (12)PLECNIKOV STADION_PRENOVA (16)PLECNIKOV STADION_PRENOVA (17)PLECNIKOV STADION_PRENOVA (15)

 

Na vrh!