STANOVANJE BM

Stanovanje se nahaja v novejšem večstanovanjskem bloku, zgrajenem leta 2018.

V njem trenutno živi tričlanska mlada družina na skoraj 73 m2, s krasnim, 15m2 velikim balkonom, ki nudi čudovite razglede na Golovec, Krim, Ljubljanski grad, Julijske Alpe, kjer lahko, ob jasnem vremenu, srečni stanovalci uzrejo tudi Triglav. Z roba balkona pa vidi tudi Šmarno Goro, na katero mlada družina rada zahaja.

Naročnika sta kupila stanovanje v novogradnji in pristopila do mene že tekom gradnje. Predložila sta mi vse načrte, načrt arhitekture, načrt elektro instalacij in strojnih instalacij z namenom, da bi jima pripravila predlog načrta notranje opreme. Že sama sta se spraševala, ali bi bilo mogoče izboljšati tudi tloris, ki je na skoraj 73 kvadratnih metrih obsegal bivalno kuhinjo z jedilnico in dnevno sobo, veliko zakonsko spalnico z garderobo, prostorno kopalnico ter manjši kabinet. Zdelo se jima je neracionalno, da bi pri dokaj veliki kvadraturi stanovanja njun prvorojenček imel za svojo sobico zgolj kabinet na 6,80 kvadratnih metrih, sama pa razkošno spalnico z garderobnim delom, ki ima celo svoje veliko okno. Hkrati pa bi bila družina ob morebitnem prihodu četrtega člana kmalu prisiljena v iskanje večjega stanovanja, da bi oba otroka lahko imela svojo sobo. Takoj, ko so bile postavljene vse nosilne stene in nam je izvajalec omogočil varen obisk gradbišča, smo si skupaj ogledali prostor. Nato sem pripravila predlog predelave stanovanja, kjer smo z minimalnimi posegi, večinoma premiki predelnih sten, ki ne vplivajo na nosilno konstrukcijo bloka, dosegli zasnovo po meri družine, ki je popolnoma spremenila funkcionalnost stanovanja.

Idejno zasnovo novega tlorisa smo predali izvajalcu, ki je (seveda za doplačilo) spremembe vnesel tudi v svoje načrte in jih upošteval pri izvedbi. Stanovanje pa je pridobilo primerno veliko otroško sobo z zmanjšanjem prostorne kopalnice, ki tudi po prenovi ostala več kot dovolj velika in funkcionalna, na račun zmanjšane spalnice za starše pa še kabinet. Kabinet lahko služi kot soba za goste, kotiček za delo na domu ali pa bodoča otroška sobica. Stanovanje, ki je bilo prvotno zastavljeno kot razkošno stanovanje za par brez otrok, je po predelavi postalo funkcionalen dom za mlado družino.

Glavni poudarek v stanovanju je osrednji bivalni prostor, ki ga z vhodno vežo povezuje daljša garderobna omara v podaljšek visokih omar za kuhinjo. Ovalna miza je hrastovem furnirju, obkrožajo pa stoli v modrem odtenku. Siva kuhinja ima ‘sredico’ iz temnejšega sivega odtenka. Stanovanje je oblikovano dokaj zadržano, morda mi je še najljubša nalepka ‘zadržano funkcionalni’ slog, iskali smo neko konstantno eleganco, ki se ohranja tudi na dolgi rok. Enostavno smo skupaj z naročnikoma želeli ustvariti prijeten, izčiščen in uporaben okvir za družinsko življenje in druženje s prijatelji.

 

Na vrh!